In en Deixar un món millor

  Perquè la creativitat i la innovació esclatin…, necessiten trobar moments de reflexió. Així va començar la seva participació en Josep M. Caselles, el passat 12 de novembre, deixant clar que, cada Jornada Experiències Invenies busca ser un espai de trobada periòdica, amb persones que estan al capdavant de projectes socials, d’iniciatives destacables i d’organitzacions que volen anar més enllà de la seva realitat… Un espai de reunió, de conversa, de reflexió i d’inspiració per alimentar aquells embrions que, sovint, neixen dins nostre.

Quina és la meva implicació en deixar un món millor?

Amb aquesta punyent pregunta, continuava el Director General d’Invenies, animant-nos a la participació per explorar la pròpia realitat pensant en millora i creixement en el propi entorn d’actuació. No en va, la jornada duia per títol: IN en deixar un món millor.

L’objectiu d’una Jornada Experiencies Invenies

Abans de donar pas als convidats i fent honor a l’objectiu d’aquesta jornada, en Xavier Bretones – Director de Comunicació-, va destacar que la principal novetat de la web, recentment estrenada, és la inclusió de projectes reals, duts a terme fins ara per Invenies, a tall d’experiència i esperant que siguin prou il·lustradors, per no dubtar a plantejar-nos si en algun àmbit, la nostra organització, és susceptible de canvi. Alhora la web tracta de ser més entenedora alhora d’explicar: les línies de servei i els àmbits d’actuació; presentar tot l’equip de consultors o col·laboradors; i per últim, destacar el paper que tenen els posts amb contingut de coneixements, escrits per les persones que hi treballen.

Diversos com diversa és la realitat

Sí, així eren els tres projectes escollits per la jornada del passat dia 12,  diversos, com diversa és la societat que ens envolta:

– El primer: la història, versalitat i actual situació d’una Cooperativa com l’Olivera, nascuda al 1974 i en l’actualitat un projecte econòmic  ja consolidat, que va recuperar l’activitat agrícola a la zona de Vallbona de les Monges.  En Carles d’Ahumada en va ser un dels promotors i encara continua com a director. Avui en dia L’Olivera se la coneix pels seus vins i olis, però no va ser fins el 1989 que es va portar el primer vi al mercat. Des de llavors la producció i la qualitat no ha parat de créixer i millorar, fet que els ha permès estar molt ben posicionats com a celler productor, competint de tu a tu amb altres cellers.  Alhora que ha estat capaç d’obrir nous projectes socials i de recuperació de l’activitat agrària, com és el de Can Calopa a Barcelona a la serra de Collserola,  i a gestionar i produir vi de vinyes de l’Ajuntament de Sabadell.

– El segon: el recent naixement d’una experiència d’emprenedoria social que s’atreveix a proposar que ha d’haver una major comunicació, entre els agents de finançament per donar respostes a les moltes demandes i necessitats existents en les entitats del Tercer Sector. La comunicació ha de permetre trobar solucions d’accés al crèdit o a formes alternatives de finançament superant les demandes de garanties i generant la confiança necessària.

– I el tercer: la superació de les dificultats i disfuncions que patia l’equip de professionals de l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. Tot un repte organitzatiu agreujat per les ràtios que apunta la nova llei que regula les administracions locals, i unit a l’augment de la demanda de dits serveis – com a conseqüència de la crisi econòmica que travessem-, amb la necessitat de contractar més personal per reforçar l’equip. Els treballs, resumidament, van concloure amb la intervenció d’Invenies en tres etapes: la primera, de diagnòstic de la situació, consensuat amb l’equip, per impulsar un procés de canvi; la segona on es va definir el model d’intervenció, consistent en introduir la gestió per processos; i la tercera, de definició del model de servei amb la implantació del procés.

Des d’aquestes línees aprofitem per agrair, de nou, a la Dolors Llonch, directora de Can Calopa i membre del Consell rector de la Cooperativa L’Olivera; a  l’Eduard Clariana, fundador RealFunding, a la Mireia Vilanova, Directora de l’àrea de Drets de Ciutadania i Polítiques Socials de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i en Joaquim Sabater Director de Polítiques Socials d’Invenies, a que amb les seves propostes i experiències, provoquessin la nostra creativitat i la nostra innovació social a anar més enllà, implicant-nos en deixar un món millor… mentre preníem un cafè.