El passat 29 de setembre va tenir lloc al Cosmocaixa la 14a Diada de les Telecomunicacions, organitzada des del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics en Telecomunicacions de Catalunya. Podeu veure fotos de la #DiadaTelecos2015 en aquest enllaç. Des d’Invenies, hi vam ser presents, assistint a la Diada i, també, participant de la taula 4 “La dona i la tecnologia: nous rols”.

La taula 4 va ser moderada per Lluís Jofre, Director General d’Universitats de la Generalitat, que en la seva presentació va remarcar el valor simbòlic que té per al COETTC incorporar aquesta qüestió en la Diada de les Telecomunicacions. És evident però que resta molt treball per a fer, ja que, si bé la Diada tenia una presència absolutament majoritària d’homes, a la taula “La dona i la tecnologia” hi van assistir gairebé només dones. Tal com va observar Núria Salan, ponent i coordinadora del programa de mentories «M2m» de la UPC, la Diada, que fou un èxit de participació i organització, surt mal parada pel que fa a la visibilitat de les dones tant en les ponències com en el públic.

És, doncs, un repte per al COETTC assolir progressivament una incorporació de la perspectiva de gènere en la seva tasca, no només pel que fa als números, sinó als continguts, però s’estan iniciant passes en aquest sentit.

Núria Salan va destacar, també, la importància d’actuar sobre les nenes a l’educació primària per a poder desvetllar la seva afició per la tecnologia, a la que sense estímuls especialment dirigits a elles, sovint no s’hi acosten. La participació de Betlem Cañizar Bel, de Caials, i consultora a Invenies, va centrar la seva intervenció precisament en les arrels de la baixa presència de dones a les STEM (disciplines acadèmiques de ciència, tecnologia, enginyer i matemàtiques) i, especialment, a les TIC, fent èmfasi en la importància de canviar els imaginaris i incidir en la socialització de les nenes i els nens per a transformar els nostres rols i, per tant, les diferents opcions professionals i formatives d’unes i altres. Però, com la nostra consultora va posar en relleu, no es pot oblidar tampoc la importància de revisar la pròpia estructura i continguts de les enginyeries, fent més explícita, per exemple, la relació de les enginyeries amb el desenvolupament comunitari. Aviat disposarem, al bloc d’Invenies d’un article entorn aquesta qüestió.

Elisabet Roselló, investigadora cultural en societat digital, ens va donar pinzellades de la presència (sovint invisible) de les dones a les enginyeries, com a pioneres (amb Ada Lovelace, l’equip d’ENIAC o St. Jude), però també en la nostra vida quotidiana, ja què, sovint sense ser-ne conscients, els estris que utilitzem o creem, moltes vegades vinculats a tasques domèstiques, de cura o de sosteniment de la vida, no deixen de ser tecnologia.

Elena López Aguilera, professora de l’Escola d’Enginyeria de les Telecomunicacions i Aeroespacial del campus de Castelldefels, va explicar la seva experiència amb la incorporació de dones a la Facultat d’Aeronàutica i Telecomunicacions i, finalment, Eduardo Conde, soci de Seeliger&Conde, com a captador de talents per a l’alta direcció, va fer una reflexió sobre la presència de dones en processos de selecció de talents, les possibles diferents aportacions de dones i homes a l’alta direcció. També va parlar de les limitacions que sovint es troben les dones per a acceptar càrrecs d’alta responsabilitat, per la dificultat per a fer-los compatibles amb la cura de la vida, dificultats que els homes o bé no es troben, o bé no es plantegen, o bé els resolen dipositant aquestes tasques en terceres persones.

En el torn de paraules es va destacar que aquesta diferent presència de les dones a les tecnologies és similar a la majoria de països occidentals, i es va insistir en la necessitat d’accions urgents per a assolir transformacions d’aquesta realitat.