El projecte europeu d’innovació en salut 4D Cities, liderat per l’ajuntament d’Igualada, continuarà endavant després de superar amb èxit els requisits d’avaluació del programa URBACT de la Unió Europea de desenvolupament de les ciutats.

4dcities

El programa URBACT ha valorat molt positivament la contextualització del projecte i la metodologia de treball que s’ha planificat per afavorir que la innovació en salut esdevingui un motor de creixement econòmic i social a nivell local. El desenvolupament del projecte analitzarà la interrelació de la universitat, el sistema sanitari, l’empresa i els ciutadans per determinar com actuen en aquests moments i en cadascuna de les ciutats els agents del camp estudiat. A més, gràcies a l’aportació del teixit social de cada soci, configurat en l’anomenat Grup de Suport Local, es podrà copsar de primera mà les necessitats i expectatives dels professionals implicats i la ciutadania en general.

La suma de l’intercanvi d’experiències entre cadascuna de les ciutats del 4D Cities i de les aportacions dels col·lectius locals dotarà les ciutats d’eines útils per elaborar un pla d’actuació perfectament definit, contrastadament arrelat a la realitat i a punt per dur a la pràctica amb la màxima efectivitat.

Per la tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada i cap del projecte 4D Cities, Àngels Chacón, “entrar en aquesta segona fase d’URBACT significa que la nostra proposta és valuosa per Europa i que tenim una gran responsabilitat per generar solucions aplicables tant a les nostres ciutats com més enllà. Som molt afortunats de poder aportar el nostre treball en un sector tan rellevant com és la salut i millorar així el benestar de les persones”. A nivell de ciutat, Chacón ha manifestat “l’oportunitat de continuar sembrant per situar Igualada com un referent de la innovació en salut a nivell internacional com ja s’està fent des d’altres projectes com el 4D Health, que serà un centre de simulació pioner en la seguretat del pacient”.

El 4D Cities reactivarà properament les reunions amb el conjunt de socis i els Grups de Suport Local després d’uns mesos de pausa amb motiu del període de validació d’URBACT. La Mireia Sanabria, consultora d’Invenies i experta en cooperació internacional i ens locals, s’incorpora en aquesta nova etapa com a Lead Expert. La Mireia Sanabria comptarà amb el suport metodològic i el coneixement en el camp de la innovació social de l’equip d’Invenies.

URBACT és un programa europeu d’intercanvi i aprenentatge que promou el desenvolupament urbà sostenible. Permet a les ciutats treballar conjuntament per trobar respostes als grans reptes urbans, reafirmant així el paper fonamental que aquestes exerceixen davant els cada vegada més complexos desafiaments socials. URBACT ajuda els municipis a desenvolupar noves i sostenibles solucions pragmàtiques que integren aspectes econòmics, socials i ambientals. També els permet compartir bones pràctiques i lliçons apreses amb tots els professionals implicats en la política urbana d’arreu d’Europa. A URBACT hi ha 300 ciutats, 29 països i 5.000 participants actius.

La segona fase de treball permetrà implementar l’estratègia definida fins ara per tal que al març del 2015, quan es clogui el projecte, cadascuna de les ciutats associades hagi confeccionat el seu propi Pla d’Acció Local.

En aquesta segona fase, el 4D Cities incorpora nous socis. Així, si fins a dia d’avui l’han integrat les ciutats d’Igualada com a líder del projecte, Leeds (Regne Unit), Novara (Itàlia), Tartu (Estònia) i Plunge (Lituània), a partir d’ara també en formaran part Eindhoven (Holanda), Jena (Alemanya) i Baia Sprie (Romania). Els municipis s’han escollit seguint criteris d’equilibri territorial, diversitat, necessitats comunes, experiències i reptes de futur vinculats amb l’àmbit del projecte, i punts forts en algunes de les àrees d’estudi, entre d’altres, uns factors que han estat decisius en l’aprovació del partenariat.