Ens sorprèn que se’n celebri un? És fàcil entendre altres dies mundials, el de la Llibertat de Premsa, el de les Poblacions Indígenes, el de l’Alzheimer… però per què necessitem el Dia Mundial de la Qualitat?

Aquest dia va ser introduït per les Nacions Unides a principis dels noranta per augmentar la conscienciació, arreu del món, de la important contribució de la qualitat alcreixement, a la prosperitat i a la sostenibilitat de les organitzacions, i per extensió, dels estats. Però, és la qualitat realment un eina que ens ajuda a millorar les nostres organitzacions? És alguna cosa més que omplir papers perquè una vegada l’any vingui un auditor a comprovar si seguim el model pel qual hem estat certificats?

Aquest dia és una magnífica ocasió perquè reflexionem sobre què és realment la qualitat. Diem que tenim qualitat quan: 1) seguim els principis que han fonamentat la nostra organització i 2) satisfem les expectatives d’aquelles persones usuàries dels serveis que donem, així com de l’entorn que ens envolta.

Podríem aprofitar i ens hauríem de preguntar la raó d’ésser de la nostra entitat, sense importar si és privada o pública. Pensar-hi és revisar els nostres objectius, les nostres missions. No és senzill, ni immediat. Hauríem de reflexionar també sobre el compliment d’aquests objectius.

D’altra banda, contribuïm al creixement, a la prosperitat i a la sostenibilitat tal com demanen les Nacions Unides? Per saber-ho, hauríem de preguntar als nostres grups d’interès, és a dir, a les persones usuàries dels nostres serveis i a altres organitzacions que ens envolten, si satisfem les seves expectatives. No és preguntar-nos si donem un bon servei o fem un bon producte, és saber el grau de satisfacció dels usuaris o clients. És el que en diem millora continua. Això és qualitat.

Som les mateixes organitzacions les que ens hem d’esforçar per complir cada dia amb allò que vol el nostre entorn. Veurem que és una tasca que es contagia i que crea una xarxa de progrés en la societat. Té sentit celebrar el Dia Mundial de la Qualitat? Per descomptat!