4dcitiesURBACT és un programa d’intercanvi i aprenentatge entre ciutats d’Europa que promou el desenvolupament urbà a partir de polítiques integrades. El programa selecciona ciutats i experts d’arreu de la Unió Europea que tinguin projectes sòlids en l’àmbit social, econòmic o ambiental, creant xarxes temàtiques de ciutats que treballaran de manera conjunta per aprendre i desenvolupar solucions als grans reptes urbans que es plantegen.

Invenies, en col·laboració amb la Regidoria de promoció econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, lidera aquest projecte Europeu URBACT II de desenvolupament municipal pioner en el camp de la innovació en Salut.

El projecte 4D CITIES de la xarxa URBACT II que lidera Igualada té l’objectiu de determinar els factors clau per a la innovació en el camp de la Salut, que permetin millorar l’eficàcia dels serveis sanitaris i al mateix temps promoure el desenvolupament econòmic i social local. Mitjançant el desenvolupament de polítiques integrades de salut, educació, participació ciutadana i coneixement les vuit ciutats europees que es mostren al mapa cerquen l’excel·lència en aquest camp. El projecte 4D CITIES té una durada de dos anys i mig i un pressupost de 700.000€ .

4dcities2

Les vuit ciutats que formen part de la xarxa europea són:
Igualada, Eindhoven, Novara, Leeds, Tartu, Jena, Baia Sprie i Plunge.

Amb un augment projectat de gent gran del 45% ( 65 i més anys) en els propers 20 anys, i cronificació d’algunes malalties, que abans eren incurables, el finançament dels creixents costos en el sector Salut i socio-sanitari es situa en el centre del debat polític dels propers anys.

Les autoritats públiques a Europa s’enfronten a un augment progressiu de les despeses en aquest sector, al mateix temps que es veuen obligades a reduir-ne els pressupostos degut a l’actual recessió econòmica. Els governs locals han assumit una part significativa d’aquestes despeses, a causa dels costos relacionats amb l’atenció a la dependència.

En aquest context la Innovació en Salut ja es considera una oportunitat per tal de revertir aquesta tendència negativa. Les noves solucions en l’assistència sanitària tenen un potencial únic, no només com a motor de desenvolupament socio-econòmic i d’ocupació qualificada, sinó també en la reducció dels costos sanitaris, junt amb l’augment de la qualitat de l’atenció als pacients .

La Comissió Europea a través de la seva estratègia EUROPA 2020 ha identificat la Innovació en Salut com un sector econòmic clau i això és el que les ciutats participants, en el projecte liderat per Igualada i la consultora d’Innovació INVENIES, estan abordant: Innovació en Salut com a motor de creixement.

4dcities

El projecte 4D Cities promou un enfocament de 4 Helix en Salut a partir de la participació de tots els sectors rellevants: professionals i centres sanitaris, sector privat empresarial, universitats i alters centres de formació relacionats, pacients i familiars, i l’administració pública.

 

Des del programa URBACT II, Invenies contribueix a l’estratègia avançada per la Unió Europea de fer una aposta per a la innovació, especialment per a la innovació social, en l’àmbit de la Salut. A Catalunya les indústries de la salut tenen un pes particularment important i per aquest motiu és força interessant la participació en un projecte innovador.

En aquest sentit Invenies està excel·lentment posicionada com a Consultora, en un camp que té una especial importància i pes econòmic a Catalunya. Al mateix temps manté una bona relació en l’àmbit de l’administració local, una expertesa en el sector salut i un coneixement de l’àmbit europeu la posicionen de manera única en un àmbit clarament de futur.

4dcities3

Reunió de treball de les vuit ciutats europees que formen el projecte 4D CITIES