Parbredinersarlem de noves formes de captar recursos no perquè les formes siguin noves sinó perquè les entitats són les que incorporen noves maneres de fer. Per tant, aquestes noves maneres, implica introduir canvis i anar a buscar els recursos necessaris, en més d’una direcció.

Per a les entitats no lucratives, cercar noves formes de captar recursos és una necessitat imperiosa. Quan diem noves, ens referim a l’anar més enllà d’accedir a les fonts de finançament, via subvencions i la prestació de serveis públics.

Els efectes de la crisi econòmica que ha provocat l’aprimament dels pressupostos públics i l’augment de les necessitats socials i cíviques, comporten que les entitats hagin de canviar la seva forma d’aconseguir els recursos necessaris per dur endavant els seus projectes i acomplir les seves missions.

El primer canvi és adonar-se que els diners són importants però que no només necessitem diners: estem a l’era de l’optimització i de la cooperació. Ben segur que podem trobar sortides a les necessitats, per via de: voluntaris, socis, donacions de material, intercanvi de serveis, etc.

El segon és adonar-se que abans de mirar qui ens pot ajudar des de fora, hem de mirar cap a dins ( a l’entitat), per comprovar que tenim la casa endreçada i punt a per passar-hi revista. Però això no és només per agradar els altres, sinó per sentir-nos bé entre nosaltres, trobar la nostra pròpia harmonia i la nostra singularitat: allò que ens fa diferents de la resta i atractius. Per tant, tenir la casa endreçada, consisteix, en: dur a terme la nostra estratègia en funció de la missió; identificar clarament els beneficis que aportem; i sobretot és clau saber respondre a la pregunta: què passaria si la nostra entitat desaparegués?.

I el tercer canvi passa per obrir-se al món. Tant al món intern, com a l’extern a la nostra organització. No només perquè nosaltres sols no canviarem el món, sinó perquè necessitem mobilitzar totes les energies que tenim a l’entitat, i establir com més aliances de col·laboració millor, ja sigui amb altres entitats o amb empreses.