Què vol dir, per a què serveix i cóm podem utilitzar-lo?
Darrerament, en mitjans de comunicació, en departaments de RSC de conegudíssimes empreses, en debats i conferències sobre qüestions socials o en presentacions de grans esdeveniments es parla de l’SROI, de l’impacte generat i de que si el valor SROI és tal. I ens preguntem què vol dir (“hem de saber-ho, no fóssim els únics que ho desconeixem“), de què va això, hem d’aplicar-ho nosaltres? Tot seguit reflexionem i ens diem: “si en fan ús les multinacionals, les ONG´s més reconegudes i també les Administracions i Corporacions locals, nosaltres que som més modestos, amb menys recursos i treballem en l’àmbit local, no podem utilitzar-ho, perquè segur que és difícil i complex”.
No es cert, totes les entitats haurien de conèixer el seu SROI!
Hi ha dues modalitats d’anàlisi SROI. Un és avaluatiu, on valorem resultats (outcomes) reals ja produïts, i un altre Prospectiu, de pronòstic, de futur.
SROI es sinònim de VALOR , entès en sentit ampli: social, medi-ambiental i econòmic; del VALOR que aportem als grups d’interès o “stakeholders” (habitualment els mes propers) realitzant una “inversió – activitat”.
Començarem per identificar als stakeholders. És aquesta una acció prioritària de qualsevol entitat, sigui com sigui. És fonamental.
Un anàlisi SROI produirà:
- un relat sobre com una entitat crea valor als seus stakeholders, que son “impactats” per la nostra inversió,
- un coeficient que ens dirà quant valor hem creat per cada euro invertit,
- unes conclusions que ens permetran millorar la nostra inversió social.
Un anàlisi SROI ens ajuda a millorar!
El pla de treball consistirà en implementar a la nostra inversió – activitat social “la cadena de valor de l’impacte (social)”, amb el següent detall:
- Recursos invertits. Coneguts com a Inputs.
- Activitats i accions realitzades.
- Productes i serveis aconseguits, perceptibles, fruit de l’activitat. Coneguts com a Outputs.
- Resultats aconseguits: canvis, beneficis,… Coneguts com Outcomes.
- Impactes aconseguits, atribuïbles a la nostre activitat. Conegut com impacte social.
Seguidament, ens caldrà disposar d’uns proxies per monetitzar els resultats aconseguits. Per dur a terme aquesta feina no serà suficient buscar-los en la comptabilitat financera i caldrà recórrer a la comptabilitat “social” de la que obtindrem valors no incorporats, de moment, en els estats financers.
Coneixent els Inputs “invertits” i els Outcomes “aconseguits”, estarem en condicions d’obtenir un coeficient (outcomes/inputs), expressat en euros, que ens indicarà l’SROI, el retorn generat per cada euro invertit.
Per finalitzar:
Què significa SROI?: Retorn social de les inversions, utilitzant les seves sigles en anglès.
Què pretén la metodologia SROI?: Mesurar l’impacte produït per una inversió social.