Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible

Volem facilitar a les empreses l’evolució de l’estratègia i dels seus processos per contribuir a millorar el món alhora que millora la seva posició en el mercat.

Integrem els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible en la Cadena de Valor de l’empresa, de forma adaptada a les seves característiques, necessitats i interessos.

Acompanyem, Assessorem i formem els equips per afrontar un repte que implica a tothom. Analitzem, planifiquem i avaluem. Disposem dels recursos i eines per a parametrar la integració dels ODS, i sempre atenent les bones pràctiques de referència.

El 25 de setembre de 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides, aprova una resolució: “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible

L’Agenda estableix 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (“ODS”) i 169 fites; encara que no són jurídicament obligatoris, hi ha el ferm compromís dels 193 països signants de coordinar els esforços, integrar els ODS en les seves estratègies nacionals i treballar d’acord a les metes definides des del 2016 al 2030.

L’Agenda 2030 fa una crida a la mobilització de tots els agents de la societat i de l’economia com a agents clau en la consecució dels ODS, fent una referència específica a les empreses.

Les empreses que  es comprometen a mobilitzar recursos per a la consecució del desenvolupament sostenible serà en detriment d’altres negocis tradicionals. Dit d’una altra manera, la no integració dels ODS en les estratègies d’una empresa té un cost elevat i un risc enorme a mig termini.

Què aporten els ODS a l’empresa privada?

 1. Establir una marc d’acció comú: Crear un llenguatge comú i un propòsit compartit.
 2. Eines universals i accessibles.
 3. Integrar ODS a la cadena de valor de les empreses.
 4. Els ODS marcaran el talent de les polítiques públiques.
 5. Millora de la relació amb els clients, empleats, sector públic i altres parts interessades.
 6. Evitar riscos de reputació  i legals.
 7. Identificar futures oportunitats de negoci.

Millorar la Cadena de valor

El gran repte per a les empreses no és realitzar accions filantròpiques alineades amb algun o diversos dels ODS sinó que consisteix en integrar els ODS en la seva cadena de valor. En integrar ODS a la cadena de valor de les empreses s’aconseguirà el desenvolupament de nous segments de mercat, el foment de la innovació, la confiança del mercat i millora de la relació amb els clients, empleats, sector públic. I, sobretot, es pal·liarà el cost negatiu de no fer-ho: la seva pròpia obsolescència o sortida del mercat per falta d’adaptació.

Com pot la meva empresa integrar els ODS en la seva cadena de valor?

Cada empresa té els seus objectius i les seves particularitats, de manera que s’integrarà en major o menor mesura un o diversos ODS. En cada cas, caldrà identificar els agents clau al llarg de la cadena de valor; amb ells es treballarà la cadena de valor de l’empresa i s’analitzarà l’impacte (positiu i negatiu) de cadascuna de les etapes de la cadena en els ODS.

 • Fent mapa el mapa de la cadena de valor
 • Definint els grups d’interès
 • Seleccionant indicadors
 • Recollint dades

Definint prioritats

En funció de l’activitat de cada empresa, es seleccionaran aquells objectius que es considerin estratègics, s’han de determinar els indicadors de mesura i s’establiran les polítiques més idònies per a la seva consecució.

Avaluació i comunicació

Periòdicament, normalment al final de cada exercici, s’avaluarà i quantificarà l’evolució i consecució dels objectius fixats, així com la bondat de les polítiques plantejades, per anar adaptant-les fins a aconseguir els objectius fixats.

Per saber més veure: La guia per a l’acció empresarial en els ODS

Posts relacionats

Els ciutadans entenen que el que fan les empreses és a benefici propi

desembre 20th, 2019|Comentaris tancats a Els ciutadans entenen que el que fan les empreses és a benefici propi

Entrevista del diari ABC a la nostra consultora Yanna Stefanu el passat 11 de desembre de 2019 La professora Stefanu destaca la importància d'una adequada mesura de l'acompliment empresarial respecte a la seva responsabilitat amb la societat En [...]

La sostenibilitat de les empreses i noves perspectives de la RSC

juny 13th, 2019|Comentaris tancats a La sostenibilitat de les empreses i noves perspectives de la RSC

El Centre d'Investigació d'Empresa i Societat de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració d'INVENIES, organitza una jornada per reflexionar i debatre sobre els nous reptes i oportunitats de les empreses en relació a la [...]

Curs per a la implantació dels 17 ODS a l’estratègia de les organitzacions

març 13th, 2019|Comentaris tancats a Curs per a la implantació dels 17 ODS a l’estratègia de les organitzacions

Descripció Taller teòric i pràctic on es aprenen i treballen els continguts per a la inclusió del Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a l’estratègia de les organitzacions. A qui es dirigeix Petites, medianes y gran [...]

Què aporten els ODS a l’empresa privada?

febrer 15th, 2019|Comentaris tancats a Què aporten els ODS a l’empresa privada?

I quina diferència suposa respecte a la RSC que realitzen les empreses?   El 25 de setembre de 2015, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució anomenada "Transformar el nostre món: l'Agenda [...]

Nova Llei sobre informació no financera

gener 29th, 2019|0 Comments

Aquest passat novembre totes les empreses van rebre notícies sobre la publicació de la nova Llei 11/2018 sobre Auditoria de Comptes, en matèria d’informació no financera i diversitat, la qual té l’objectiu d’adaptar la normativa [...]